Tornado

Tornado je zračni vrtinec v obliki lijaka, ki sega od nevihtnih oblakov do tal. Najpogosteje se pojavi na kopnem. Nastanek tornada povzročijo spremembe v hitrosti vetra, ki povzročijo, da se zrak vrtinči vodoravno.  Topel zrak, ki se dviga iz tal, prevrne vodoraven vrtinčast zrak, tako da nastane lijak. Novo nastali lijak črpa topel zrak iz tal, pri tem pa se vse bolj razteza, vse dokler ne doseže tal. Ko se dotakne tal, govorimo o tornadu. Visoka hitrost tornada in visoke hitrosti vetrov znotraj tornada lahko povzročijo hudo opustošenje pokrajine ter celo terjajo življenja.

CC 0, Pixabay

Najpogosteje o tornadih slišimo iz Združenih držav Amerike ali pa iz Avstralije, čeprav tudi v Evropi niso tako redek pojav. Bolj znane so nam vodne trombe, ki so tornadi, ampak nastanejo nad morjem ali jezerom. Vodne trombe so bile že opažene v sosednji Hrvaški, Italiji, …

Poglej si posnetek nastanka tornada.

Videoposnetek vdelan iz Youtube.

Če te morda zanima še kaj več o tornadu, si lahko spodaj prebereš več o tem in pogledaš pripravljene elektronske prosojnice, na katerih imaš predstavljen tornado v besedi in sliki.

Naravni pojav/naravna nesreča: TORNADO

NARAVNI POJAV: Tornado